Managers van beleggingsfondsen maken zich zorgen over een mogelijke Brexit en stappen daarom uit Britse aandelen. Totdat de Britten op 23 juni zich in een referendum uit kunnen spreken voor of tegen de EU, zal het Britse pond onder druk blijven staan, verwachten fondsmanagers.

Rob Burdett van BMO Global Asset Management, zegt tegenover Investment Week dat het aandeel van Britse aandelen in de beleggingsportefeuille is verlaagd. Daarnaast overweegt hij valutarisico’s te gaan afdekken.

Sinds de burgemeester van Londen, Boris Johnson, zich achter het anti-EU kamp heeft geschaard en zes ministers verklaarden dat ze campagne gaan voeren voor een vertrek van de Britten uit de EU, is het Britse pond flink in waarde gedaald. Vorige week noteerde het Britse pond onder de 1,40 dollar, het laagste niveau in zeven jaar.

Britse aandelen

“We kijken heel goed naar de ontwikkelingen rond het referendum en wachten af tot Britse aandelen goedkoop genoeg zijn geworden om weer in te stappen”, aldus Burdett.

De fondsmanager voegt eraan toe dat een goedkopere munt ook voordelen heeft. Zo kan het Verenigd Koninkrijk hierdoor “inflatie importeren” waardoor de staatsschuld afneemt. Groot-Brittannië heeft een staatsschuld van bijna 90 procent van het nationaal inkomen, tegen bijna 67 procent voor Nederland.

De portefeuillebeheerders verkopen met name middelgrote en kleine Britse fondsen, de mid- en smallcaps. De large-caps, de grote fondsen in de FTSE 100 Index, zouden juist kunnen profiteren van een zwakkere pond omdat zij 77 procent van de omzet buiten Groot-Brittannië boeken.

Pond onder druk

Fondsmanager Gavin Haynes van Whitechurch Securities, zegt eveneens tegen Investment Week dat hij minder Britse aandelen in de portefeuille heeft en rekent op een verdere daling van het Britse pond. "Het pond is al significant gedaald en zal in aanloop naar het referendum onder druk blijven staan", verwacht Haynes.

Guy Foster van vermogensbeheerder Brewin Dolphin zegt dat de beleggingsstrategie niet is veranderd, maar de onzekerheid rond een Brexit kan "de druppel zijn die de emmer voor het fragiele pond doet overlopen". Volgens Foster kan ook de euro geraakt worden door een eventuele Brexit en doen beleggers er verstandig aan te diversifiëren en Amerikaanse dollars en Japanse yens aan te schaffen.

De Zwitserse zakenbank UBS denkt dat als de Britten voor een Brexit kiezen, één pond evenveel waard zal worden als één euro. Dit wordt pariteit genoemd.

Momenteel kost een pond ongeveer 1,27 euro, ofwel voor één euro krijg je momenteel 0,78 pond. UBS verwacht dat tot juni het pond kan dalen naar 0,84 pond ten opzichte van de euro. Afhankelijk van de uitslag van het referendum kan de munt vervolgens of sterk herstellen, of nog verder dalen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl